Choy vatani XITOY
Olimlarning oxirgi
tadqiqotlari shni isbotladiki zamonaviy Xitoy hududida choy butasining
yetishtirilishi kamida 6 ming avval boshlanganidan darak bermoqda.
Bunday xulosaga Ninbo
shahar okrugi, Tyanlo tog‘i hududida neolit davriga mansub Xemudu madaniyatiga
oid arxeologik qazilmalar natijalarini tahlil qilish davomida Chjetszyan
madaniy qadriyatlar va arxeologik tadqiqotlar markazi mutaxassislari kelishdi.
Olimlar e'tiborini yoshi 6 ming yilni tashkil qiluvchi choy butalari ildizlari
o‘ziga tortdi.
“Ildiz atrofidagi
tuproqda qishloq xo‘jaligi vositalari bilan qayta ishlash izlari saqlanib
qolingan. Bu holat ushbu o‘simlik o‘z-o‘zidan uni chiqmaganligi, balki inson
tomonidan ekilganligini anglatadi”, deb aytmoqda arxeolog Sun Gopin.
Bejizga choy arixiga qiziqib ma’lumotlarni
keltirmadim. Jurnalistlar bilan Xitoy Xalq Respublikasida media-turda
bo’lganimizda choy damlash san’ati bilan ham tanishdik. Axir Xitoyga boramizu
choy san’ati bilan tanishmay qaytib bo’larmidi??
“Bir makon, bir yo’l” loyihasi doirasida
tashkil etilgan safarimiz davomida tarix va zamon uyg’unlashgan maskanga
tashrif buyurdik. U yerga insonlar milliy
ana’analari asosida damlangan hushta’m choylardan tatib ko’rish uchun
kelishadi. Bizga Choy damlash
bo’yicha mutaxassis qizlar bizga Xitoy choylari va ularning turlari haqida
so’zlab berdi. Hatto o’zimiz choy damlash qoidalarini o’rganib, choy damladik.
O’zgacha ta’m, nafis hid jamlangan Xitoy choyi ichgan inson borki ta’mi anchaga ketmasa kerak. O’z navbatida choy damlash usullariga ham
dunyo bo’yicha faqatgina Xitoyda o’ziga hos va sirlidir.
Mastura
Комментариев нет:
Отправить комментарий